Saopćenje za javnost povodom 28. januara međunarodnog Dana zaštite podataka i privatnosti



Datum: 26.01.2023.

Saopćenje za javnost povodom 28. januara međunarodnog Dana zaštite podataka i privatnosti

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH poziva novinare, snimatelje i fotoreportere da prisustvuju Press konferenciji koja će se održati u petak 27. januara 2023. u 11:00 sati u Spoljnotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu, na adresi Branislava Đurđeva 10. Konferencija će se održati povodom obilježavanja međunarodno priznatog Dana zaštite podataka 28. januara.

Ovogodišnji Dan zaštite podataka obilježava 42. godišnjicu Konvencije za zaštitu pojedinaca u pogledu automatske obrade ličnih podataka Vijeća Evrope (Konvencija 108), koja je i danas jedini međunarodni, multilateralni i pravno obavezujući instrument za zaštitu ličnih podataka i privatnosti. Vijeće Evrope je 26. aprila 2006. pokrenulo obilježavanje Dana zaštite podataka 28. januara, na dan kada je Konvencija otvorena za potpisivanje. Dan zaštite podataka obilježava se sada već globalno, a Bosna i Hercegovina već četrnaestu godinu zaredom obilježava 28. januar, fokusirajući se posebno na građane kako bi bolje razumjeli koji se lični podaci o njima prikupljaju i obrađuju i zašto, te koja su njihova prava u vezi sa tom obradom. Stoga, glavni cilj ovog dana je edukovati javnost o izazovima zaštite podataka, te informirati pojedince o njihovim pravima i načinima njihovog ostvarivanja.

Razmjena informacija širom svijeta nikada prije nije bila brža i lakša što je omogućio tehnološki napredak. S druge strane, međunarodno priznati dokumenti doprinose da razmjena informacija bude zakonita, sigurna i etički prihvatljiva, s ciljem da se smanji broj zloupotreba ličnih podataka. Pitanje zaštite ličnih podataka je svakodnevnica s kojom se svi susrećemo bili svjesni toga ili ne (na poslu, u kontaktu s javnim organima, prilikom kupovine roba ili usluga, kada putujemo ili surfamo Internetom). To se posebno odnosi na internetsko okruženje od bankarstva i putovanja do društvenih mreža. Tehnologija napreduje eksponencijalnom brzinom, donoseći promjene u načinu na koji se lični podaci obrađuju i koriste za pružanje dobara i usluga, kao i za ostvarivanje određenih prava. Danas na Dan zaštite podataka Vijeće Evrope, Evropska komisija, sve evropske države, te mnoštvo država sa drugih kontinenata udružuju snage u unaprjeđenju osnovnog prava na zaštitu podataka i privatnosti.

Direktor

dr. Dragoljub Reljić