Saopćenje za javnost povodom posjete delegacije UN Kancelarije (RCO) Agenciji za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini



Datum: 30.03.2022.

Danas je u Agenciji za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini održan sastanak između predstavnika Agencije i Kancelarije rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (RCO). UN jača svoje kapacitete za ljudska prava u Bosni i Hercegovini kako bi pratio razvoj događaja i podržavao napore u zaštiti ljudskih prava i prevenciji kršenja istih.

Predstavnici RCO Kancelarije, gđa Agnes Picod i g. Uglješa Vuković, predstavili su aktivnosti i planove za naredni period, te razgovarali sa direktorom Agencije dr. Dragoljubom Reljićem i pomoćnicom direktora u Sektoru za inspekcijski nadzor, prigovore i Glavni registar o radu Agencije i zaštiti ličnih podataka i privatnosti u Bosni Hercegovini, kao jednom od osnovnih ljudskih prava.

Uz predstavljanje rada Agencije delegaciji RCO Kancelarije izneseni su i problemi sa kojima se Agencija susreće u svom radu, kao i činjenica da još uvijek nije usvojen novi Zakon o zaštiti ličnih podataka, što je neophodno kako bi Bosna i Hercegovina bila usaglašena sa zakonodavstvom Evropske unije u oblasti zaštite ličnih podataka.