Saopćenje za javnost povodom posjete delegacije OSCE Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH



Datum: 16.11.2021.

Danas je u Agenciji za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini održan sastanak između predstavnika Agencije i delegacije OSCE Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Tema razgovora bila je procjena situacije u kojoj se nalazi Agencija i to u pogledu njene kapacitiranosti i usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa evropskim. Najveća pažnja usmjerena je na trenutno stanje vezano za činjenicu da još nije usvojen novi Zakon o zaštiti ličnih podataka kao i pitanju ratifikacije Protokola o izmjenama i dopunama Konvencije o zaštiti pojedinaca u pogledu automatske obrade ličnih podataka (CETS 233) poznatom kao Konvencija 108+. Takođe, razgovaralo se o kapacitetima Agencije sa posebnim osvrtom na implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane. Naime, navedenim Sporazumom, između ostalog, naloženo je osnivanje nezavisnog organa za zaštitu ličnih podataka sa dovoljnim finansijskim i ljudskim potencijalima radi efikasnog praćenja i garancije provođenja nacionalnog zakonodavstva o zaštiti ličnih podataka.

ODIHR je posjetu Bosni i Hercegovini, te Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH, organizirao u sklopu posjeta odabranim državama učesnicama OSCE-a kako bi se utvrdili izazovi i dobre prakse u zaštiti ljudskih prava, a čime bi se trebao pokrenuti drugi krug procjena određenih država koje se fokusiraju na položaj zaštitnika ljudskih prava.

Direktor Agencije, dr. Dragoljub Reljić, zahvalio se na posjeti delegaciji ODIHR-a ispred koje su prisustvovali Aleksandar Sekulić i Natalia Peshkova, konsultanti u Odjelu za ljudska prava. Posjeta ODIHR-a je posebno bitna jer su aktuelni problemi u radu Agencije prezentirani ovoj važnoj međunarodnoj organizaciji, a što će u konačnici doprinijeti unaprjeđenju standarda zaštite ličnih podataka u našoj zemlji.