Multi-beneficijarna TAIEX Radionica o reviziji zaštite podataka s posebnim osvrtom na pečate zaštite podataka


13. – 14. februar 2014, Skoplje, Makedonija


TAIEX Radionica o reviziji zaštite podataka s posebnim osvrtom na pečate zaštite podataka, kao što je Europski Pečat Privatnosti (European Privacy Seal - EuroPriSe), održana je od 13.02. do 14.02.2014. u Skoplju, Makedonija. Organizator Radionice bila je Direkcija za zaštitu ličnih podataka Republike Makedonije u saradnji sa TAIEX programom podrške Europske komisije.

Radionici su prisustvovali predstavnici tijela za zaštitu podataka iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije, Mađarske, Irske i Njemačke. Pored predstavnika tijela za zaštitu podataka, Radionici su prisustvovali i predstavnici određenih europskih kompanija (TÜViT i Business Keeper AG), kao i kompanija iz Makedonije na poziv Direkcije za zaštitu ličnih podataka Republike Makedonije.

U prvom dijelu Radionice, predstavnici tijela za zaštitu podataka Mađarske Viktor Arvay i Irske Euenice Delaney predstavili su reviziju zaštite podataka u vlastitim zemljama.
Tema drugog dijela Radionice bio je Europski pečat privatnosti (European Privacy Seal - EuroPriSe). Prezentatori na ovu temu bili su Christian Prietz, predstavnik Nezavisnog pokrajinskog centra za zaštitu podataka (ULD) i Monika Wojtowicz predstavnik njemačke kompanije TÜViT.

Na temu EuroPriSe certifikata govorio je i Kenan Tur, vlasnik njemačke kompanije „Business Keeper AG“ iz aspekta kompanije koja je već certifikovana. Pojasnio je proceduru certifikovanja usluga i proizvoda, kao i održavanje certifikata i povjerenja u skladu sa zakonskim regulativama.

EuroPriSe je namijenjen proizvođačima i prodavačima IT proizvoda i IT servisa. Proizvodi koji se mogu certifikovati su hardverski (kao npr. firewall) i softverski (kao npr. baza podataka). IT servisi su servisi kao npr. online bankarstvo, email servisi i slično. Predmet certifikovanja može biti proizvod u cjelini, dio proizvoda te više proizvoda zajedno, a isto se odnosi i na IT servise. EuroPriSe je certifikat koji izdaje nezavisna treća strana i koji potvrđuje da su IT proizvodi i IT bazirani servisi u skladu sa europskim regulativama o privatnosti i sigurnosti podataka. Veliki broj kompanija je dobio certifikat za svoje IT proizvode i usluge. Projekat je pokrenut u junu 2007. sa fondom od 1,3 miliona eura, a finansiran je od strane Europske komisije. U martu 2009. EuroPriSe je preuzet od strane ULD (Unabhängiges Landeszentrum für Datenschutz - Nezavisni Centar za zaštitu podataka), Ured povjerenika za zaštitu podataka i slobodu informacija Schleswig-Holstein, Njemačka.

Opširnije informacije o projektu te o procesu certifikovanja mogu se naći na linku:
https://www.european-privacy-seal.eu/.