Obilježavanje europskog Dana zaštite podataka



Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini petu godinu zaredom obilježava 28. januar, europski Dan zaštite podataka. Obilježavanje Dana zaštite podataka prilika je da se ojača svijest javnosti o zaštiti ličnih podataka. Ovaj događaj ujedno predstavlja i godišnjicu Konvencije 108 za zaštitu pojedinaca s obzirom na automatsku obradu ličnih podataka Vijeća Europe. Dan zaštite podataka sada se obilježava i globalno, a izvan Europe naziva se „Dan privatnosti“.

Pitanja zaštite podataka, uključujući i njihovu prekograničnu dimenziju, prisutna su u svakodnevnom životu svih građana – na poslu, u njihovim odnosima sa javnim organima, u području zdravstva, prilikom kupovine ili korištenja određenih usluga, dok putuju ili surfaju Internetom.

Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini organizovala je Press konferenciju povodom obilježavanja europskog Dana zaštite podataka, 28. januara. Konferencija se održala 28.01.2014. u 11,00 sati u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Na Press konferenciji prisutnima su se obratili Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, Zamjenik direktora i Pomoćnik direktora Sektora za inspekcijski nadzor, prigovore i Glavni registar, koji su prezentovali rad Agencije za 2013. godinu, te odgovarali na upite novinara.

Povodom ovog dana, Agencija je pozvala članove Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku u službenu posjetu, s obzirom na djelimične zajedničke nadležnosti u vezi ostvarivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, zagarantovanih Ustavom i zakonodavstvom Bosne i Hercegovine.