Prvi sastanak Ad hoc Odbora za zaštitu podataka - CAHDATA održan 12.-14. novembra 2013. u Strasbourgu



Ad hoc Odbor za zaštitu podataka - CAHDATA ustanovljen je odlukom Odbora ministara 10. jula 2013. po članu 17. Statuta Vijeća Europe i u skladu sa Rezolucijom CM/Res(2011)24 o međuvladinim odborima i podređenim organima, njihovim radnim zadacima i metodama rada. Ovaj Odbor okuplja predstavnike svih država članica Vijeća Europe, ostalih potpisnica Konvencije o zaštiti pojedinaca s obzirom na automatsku obradu ličnih podataka (ETS 108), te drugih neeuropskih zemalja. Naime, zbog potrebe za globalnim standardom zaštite podataka vrlo je važno da i druge države budu u mogućnosti da formalno učestvuju u procesu modernizacije Konvencije.

Zbog svakodnevnih novih izazova zaštite podataka očigledno je da se Konvencija 108 treba modernizovati u cilju boljeg prepoznavanja ugrožavanja privatnosti koje je posljedica korištenja novih informacionih i komunikacionih tehnologija, te da je potrebno jačanje mehanizama Konvencije u vezi sa procjenom i praćenjem zaštite podataka.

Pod nadležnošću Odbora ministara, CAHDATA-i je povjeren zadatak finalizovanja prijedloga modernizacije Konvencije i Protokola o izmjenama i dopunama Konvencije 108 putem formalnih pregovora, imajući u vidu prijedloge koje je pripremio Savjetodavni odbor Konvencije za zaštitu pojedinaca s obzirom na automatsku obradu ličnih podataka (T-PD), usvojene na 29. plenarnoj sjednici.
 
Kao rezultat rada CAHDATA-e očekuje se da ovaj Odbor finalizuje konsolidovanu verziju Konvencije, pripremi i finalizuje Nacrt o izmjenama i dopunama protokola Konvencije za zaštitu pojedenica s obzirom na automatsku obradu ličnih podataka, te ažurira Obrazloženje uz Konvenciju.
Prvi sastanak Ad hoc Odbora za zaštitu podataka (CAHDATA) održan je u Strasbourgu 12.-14. novembra 2013. U toku trodnevnog sastanka CAHDATA-e provedeno je iscrpno čitanje prijedloga modernizacije Konvencije 108 od strane T-PD-a, kao i diskusija i prijedlozi učesnika koji će omogućiti izradu novog radnog dokumenta za naredni CAHDATA sastanak, koji će se održati ponovo u Strasbourgu 28., 29. i 30. aprila 2014.

Na prvom sastanku CAHDATA-e takođe su predstavljene i informacije u vezi sa najnovijim dešavanjima u području zaštite podataka na nivou Europske unije (EU), Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).