35. Međunarodna konferencija povjerenika za zaštitu podataka i privatnosti - „Kompas privatnosti u turbulentnom svijetu”


35. Međunarodna konferencija Povjerenika za zaštitu podataka i privatnosti održala se od 23. do 26. septembra 2013. u Varšavi, Poljska. Organizator Konferencije bio je poljski organ za zaštitu podataka GIODO - Glavni inspektorat za zaštitu ličnih podataka Poljske. Na Konferenciji se vodila diskusija o najvažnijim pitanjima koja se tiču zaštite podataka i privatnosti u modernom turbulentnom svijetu na međunarodnom nivou, jer je okupila više od 500 učesnika iz svih dijelova svijeta, među kojima su bile i brojne različite institucije i organizacije kao što su Facebook, Microsoft, IBM, Intel, Mastercard, Symantec, Axciom, BEUC, UN Global Plus.
 
Međunarodna konferencija okuplja predstavnike europskih država i organa za zaštitu podataka, ali i predstavnike Kanade, Latinske Amerike, Australije, Novog Zelanda, Hong Konga, Japana, Maroka i još nekih država Azijsko-pacifičkog regiona, a ove godine učestvovale su i neke zemlje i Afrike.

Konferencija je podjeljena u dva dijela: otvoreno i zatvoreno zasjedanje. Na otvorenom zasjedanju, osim predstavnika domaćih organa za zaštitu podataka, učešće mogu uzeti pravni stručnjaci, predstavnici univerziteta, kompanija ili stručna lica iz oblasti medija, telekomunikacija, marketinga i nevladinog sektora, odnosno svako zainteresovano lice koje se registruje za učešće. Zatvorene sjednice rezervisane su isključivo za državne organe za zaštitu podataka i privatnosti koje mogu imati svojstvo člana ili posmatrača. Osnovna razlika je u pogledu ovlaštenja za glasanje, jer Članovi Konferencije imaju pravo glasa, a Posmatrači učestvuju u radu, ali ne i u glasanju. Na Zatvorenoj sjednici doneseno je sedam Rezolucija i jedna Deklaracija.

Dogovoreno je da Mauritius (Afrika) bude domaćin sljedeće 36. Međunarodne konferencije u 2014. godini.

Konzorcijum projekta PHAEDRA organizovao je, kao prateći događaj 35. Međunarodne Konferencije povjerenika za zaštitu podataka i privatnosti, Prvu PHAEDRA Radionicu, koja je održana 24. septembra 2013.

Dvogodišnji istraživački projekt, pod nazivom PHAEDRA, pokrenut je u januaru 2013., a sufinancira ga Europska unija u okviru svog Programa osnovnih prava i građanstva. Četiri partnera PHAEDRA-e su Vrije Universiteit Brussel (Belgija), Trilateralno istraživanje i konzalting (Velika Britanija), Universitet Jaume I (Španjolska) i Glavni inspektorat za zaštitu ličnih podataka (GIODO). Osnovni cilj projekta je identifikovati probleme koji ometaju saradnju između pojedinih organa za zaštitu podataka i drugih državnih organa koja se bave ovim pitanjem, kao i izraditi preporuke usmjerene na poboljšanje situacije.
 
Tijekom Radionice putem predavanja i diskusije raspravljalo su o načinima poboljšanja privatnosti kroz saradnju i koordinaciju. PHAEDRA Projekt ima za cilj poduprijeti poboljšanja u provedbi pravila saradnje i koordinacije između DPAs širom svijeta. Članci 45. i 55. Prijedloga Uredbe o zaštiti podataka Europske komisije potiču takvu saradnju i koordinaciju.