IV Međunarodna Konferencija tijela za zaštitu podataka „Međunarodna saradnja kao zaštita privatnosti u svakoj zemlji“



Ministarstvo komunikacija i masovnih komunikacija Ruske federacije - Federalna služba za nadzor komunikacija, informacione tehnologije i masovne komunikacije (ROSKOMNADZOR), organizovalo je IV Međunarodnu Konferenciju tijela za zaštitu podataka „Međunarodna saradnja kao zaštita privatnosti u svakoj zemlji“, koja se održala od 05. do 08. novembra 2013. u Moskvi.

Konferencija je organizovana s ciljem razmjene iskustava i mišljenja tijela za zaštitu podataka različitih država, kako bi se pronašla najbolja moguća rješenja i praksa za zaštitu privatnosti, što je krajnji cilj svakog pojedinačnog tijela za zaštitu ličnih podataka. Učesnici Konferencije bili su predstavnici tijela za zaštitu podataka iz Europe i azijsko-pacifičke regije, predstavnici međunarodnih organizacija Vijeća Europe, EUROPOL-a, EUROJUST-a, te predstavnici ruskog zakonodavnog i izvršnih tijela, Internet i telekom kompanija, kao i članovi stručnog društva.

Predstavnici državnih tijela za zaštitu podataka iz Moldavije, Latvije, Velike Britanije, Makedonije, Poljske, Češke Republike, Bugarske, SAD-a i Bosne i Hercegovine održali su predavanja koja su se odnosila na primjenu zakona o zaštiti ličnih podataka u tim zemljama, a naročito nove izazove i dostignuća u oblasti zaštite ličnih podataka. Također se govorilo o obradi ličnih podataka na društvenim mrežama, profiliranju, te monitoringu zaposlenih.

Wojciech Wiewiorowski, Glavni inspektor za zaštitu ličnih podataka Poljske, na kraju svoje prezentacije najavio je da će se 17. CEEDPA (godišnja Konferencija tijela za zaštitu podataka zemalja Centralne i Istočne Europe) održati u Bosni i Hercegovini 2015. godine.