25. Radionica upravljanja slučajem u Sarajevu, 2. – 3. oktobar 2013.


Bosna i Hercegovina bila je domaćin 25. Radionice upravljanja slučajem, koju je 2. i 3. oktobra 2013. u Sarajevu, u hotelu Europa, organizovala Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini. 

Primarni cilj Radionice je dijeljenje nacionalnih iskustava i najboljih praksi, postizanje rezultata koji su slijedili konkretan slučaj ili istragu. Radionica je usmjerena na načine rješavanja pojedinih slučajeva, kao i alate koji im mogu pomoći pri tome.

Pravo učešća imala su tijela zemalja koja učestvuju u radu Proljetne konferencije europskih tijela za zaštitu podataka, a domaćin može biti zemlja koja je punopravna članica ove Konferencije. 
 
25. Radionici upravljanja slučajem u Sarajevu prisustvovalo je 65 učesnika iz 28 zemalja, odnosno iz 31 europskog tijela za zaštitu podataka. Predavači na Radionici bili su iz europskih i regionalnih tijela za zaštitu podataka: Mađarske, Poljske, predstavnici Europskog supervizora za zaštitu podataka (EDPS), Nizozemske, Finske, SR Njemačke, Srbije, Albanije, Slovačke, Velike Britanije, kao i domaćina Bosne i Hercegovine.

Teme koje su se obrađivale na Radionici obuhvatile su prekogranični prenos ličnih podataka, rapidni razvoj tehnologije, naročito Interneta, razvoj policije, kao i obradu ličnih podataka u komercijalne svrhe u vidu direktnog marketinga.

Uspješno realiziranoj i okončanoj Radionici slijedi kreiranje Priručnika Radionice koji će sažeti materijale i zaključke ove i budućih Radionica upravljanja slučajem, te biti dostupan tijelima za zaštitu podataka u njihovom radu.

Video zapise sa Radionice upravljanja slučajem možete pogledati na sljedećem linku:
http://www.bhrt.ba/82.html?&no_cache=1&L=xopuispmmqdrhzh&tx_ttnews%5Btt_news%5D=7816&tx_ttnews%5BbackPid%5D=189