TAIEX multi beneficijarna Radionica o zaštiti podataka i Internetu - Novi izazovi


Zagreb, 20.-21. juni 2013.

TAIEX program podrške Europske komisije u saradnji sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka Republike Hrvatske u svojstvu domaćina, organizovao je Radionicu na temu zaštite podataka i Interneta - Novi izazovi 20. i 21. juna 2013. u Zagrebu.

Učesnici Radionice bili su predstavnici tijela za zaštitu podataka iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, a svaka država održala je svoju prezentaciju.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini, Radionici je prisustvovalo pet učesnika. G. Emir Muratović je, ispred Agencije, održao prezentaciju na temu „Internet pretraživači - snimanje podataka“.

Predavači na Radionici održali su svoja predavanja. Iz italijanskog tijela za zaštitu podataka g. Roberto Lattanzi držao je prezentaciju na temu „Reforma pravnog okvira zaštite podataka - trenutni razvoji“, a g. Antonio Caselli na temu „E-privatnost i cookies - pravni aspekti“, g. Iain Bourne iz Velike Britanije, održao je prezentaciju na temu „Procjena utjecaja privatnosti“, dok je g. Mario Osswald pri njemačkom Povjereniku za zaštitu podataka pokrajine Saksonija na temu „Sigurnost ličnih podataka - prijetnje i protumjere“. Ispred Agencije za zaštitu ličnih podataka Hrvatske gđa Iva Perin Tomičić održala je prezentaciju na temu „CAPPD aktivnosti povodom jačanja svijesti djece o potrebi zaštite na Internetu“, a gđa Snježana Grgić ispred Agencije za zaštitu ličnih podataka Hrvatske i g. Predrag Pale ispred Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, održali su prezentaciju na temu „Certifikovanje zaštite podataka i mehanizmi certifikovanja“.