Proljetna konferencija europskih organa za zaštitu podataka 16. - 17. maj 2013. Lisabon, Portugal


Proljetna konferencija europskih organa za zaštitu podataka, u organizaciji Državne komisije za zaštitu podataka u Portugalu (Commisao de Nacional de Proteccao de Dados - CNPD), održala se od 15. do 17. maja u Lisabonu.

Glavna tema Konferencije bila je „Zaštita privatnosti: predstojeći izazovi“, a pojedinačne sjednice obrađivale su pitanja izgradnje budućnosti prema iskustvu, kako garantovati prava pojedinca na Internetu, sigurnost informacija, jačanje nadzora i saradnje organa za zaštitu podataka. Modernizacija Konvencije o zaštiti pojedinaca s obzirom na automatsku obradu podataka i dalje je aktuelna tema, te je napravljen pregled trenutnog stanja.

Predstavnik Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini najavio je sljedeću, 25. Radionicu upravljanja slučajem (Case Handling Workshop) 2. i 3. oktobra 2013. u Sarajevu.

Akreditacijski komitet obradio je zahtjeve za akreditaciju Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije i Državne agencije za zaštitu ličnih podataka Republike Kosovo. Rezolucije za akreditaciju su usvojene, te je Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije primljen u punopravno članstvo Konferencije europskih organa za zaštitu podataka, a Državnoj agenciji za zaštitu ličnih podataka Republike Kosova odobren je status stalnog posmatrača Konferencije.

Konferencija je, pored navedenog, usvojila Rezoluciju o budućnosti zaštite podataka u Europi, Rezoluciju o osiguranju zaštite podataka u prekoatlantskoj slobodnoj trgovačkoj zoni i Rezoluciju o osiguranju adekvatne razine zaštite podataka u Europolu.