15. Sastanak tijela za zaštitu ličnih podataka Centralne i Istočne Europe - CEEDPA Beograd, 10.-12.04.2013.


15. Sastanak tijela za zaštitu ličnih podataka Centralne i Istočne Europe (CEEDPA) održan je u Beogradu od 10. do 12. aprila 2013. Predstavnici tijela za zaštitu podataka iz 14 zemalja Centralne i Istočne Europe sudjelovali su na sastanku, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Republiku Makedoniju, Poljsku, Rusiju, Slovačku, Sloveniju, Ukrajinu, Crnu Goru, Češku i Srbiju kao domaćina.

Na sastanku su obrađene tri grupe pitanja, za koje su predstavnici tijela za zaštitu podataka prezentovali svoja iskustva u poslu u njihovim zemljama. Prva sjednica odnosila se na sigurnost podataka, druga na obradu podataka u oblasti zapošljavanja i treća na nezavisnost tijela za zaštitu podataka i posebnih izazova s kojima se suočavaju.

Predstavnica Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH održala je prezentaciju na temu „Nezavisnost tijela za zaštitu podataka“, putem koje je iznijela neophodne informacije o uspostavljanju i funkcionisanju Agencije, o njenoj strukturi, nadležnostima i primjerima iz prakse.

Na ovom sastanku Makedonija je utvrđena kao domaćin idućeg, 16. CEEDPA sastanka, dok je Bosna i Hercegovina predložena za domaćina CEEDPA-e za 2015. godinu.