TAIEX studijska posjeta Povjereniku za informacije Republike Slovenije


U saradnji sa TAIEX programom podrške Europske komisije, Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini organizovala je Studijsku posjetu državnih službenika Povjereniku za informacije Republike Slovenije 2. i 3. aprila 2013. u Ljubljani. Glavna tema koja se obrađivala bila je zaštita ličnih podataka u medicinskom sektoru.

Učesnici Studijske posjete bila su dva državna službenika Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, te po jedan službenik iz Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske.

Domaćini su predstavili svoje tijelo za zaštitu ličnih podataka kroz prezentacije o ovlaštenjima, misiji i osnovnim radnim načelima Povjerenika. Zaštita medicinskih podataka zahtjeva posebnu obradu, te su shodno tome predstavljene posebne karakteristike obrade medicinskih podataka, sigurnosne mjere tokom obrade, medicinske baze podataka, kao i uživanje prava na privatnost i zaštitu vitalnih interesa pacijenata.

Učesnici su imali priliku upoznati se sa praktičnim iskustvom inspektora u nadzoru medicinskog sektora i zaštiti pacijentovih podataka kroz prezentaciju slučajeva.

U posljednjem dijelu posjete, predstavljeni su međunarodni instrumenti za zaštitu medicinskih podataka. U tom smislu, najbitnije su međunarodne konvencije o zaštiti medicinskih podataka, Direktiva 2011/24/EU o primjeni pacijentovih prava u prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti, te Uredba 883/2004 o koordinaciji socijalnih sigurnosnih sistema.

Ova Studijska posjeta od izuzetnog je značaja, radi uvida u normativu i uspješnu praksu Republike Slovenije u obradi i zaštiti ličnih podataka u medicinskom sektoru, sigurnosne mjere za obradu istih. Znanja stečena kroz ovu posjetu direktno će se primjeniti u procesu izrade podzakonskih akata planiranih za 2013. godinu.