Evropska radionica upravljanja slučajem ECHW 2022, Tbilsi, Gruzija, 17.–19. novembar 2022.



Datum: 21.11.2022.

Evropska radionica upravljanja slučajem ECHW 2022, Tbilsi, Gruzija, 17.–19. novembar 2022.

Evropska radionica upravljanja slučajem (ECHW 2022) održana je od 17. do 19. novembra 2022., u Tbilisiju (Gruzija) u organizaciji Službe za zaštitu osobnih podataka Gruzije.

Glavni zadatak Radionice je dijeljenje nacionalnih iskustava i najboljih praksi, te postizanje rezultata koji su slijedili konkretan slučaj ili istragu. Radionica je usmjerena na načine rješavanja pojedinih slučajeva, kao i alate koji im mogu pomoći pri tome. Organizatori i učesnici Radionice snažno daju prioritet razvoju i unapređenju međunarodne saradnje kroz ovakve radionice, koje su izvrsna prilika za organe za zaštitu podataka u smislu razmjene praktičnih znanja i iskustava o novonastalim pitanjima zaštite ličnih podataka. Ovogodišnja Radionica je bila fokusirana na sljedeće značajne teme: Faze inspekcija od strane nadzornih organa za zaštitu podataka; Zaštita podataka u društvenim medijima i domaći izuzeci; Međunarodni prenos podataka; Lični podaci i vještačka inteligencija itd.

Radionici su prisustvovali oko 60 delegata iz 23 evropske zemlje i različitih organizacija. Ispred Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH na Radionici su prisustvovali Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, te Stručna savjetnica za inspekcijski nadzor.

Direktor Agencije, dr. Dragoljub Reljić, iskoristio je učešće na Radionici da se sastane sa Predsjednicom Službe za zaštitu ličnih podataka Gruzije prof. dr. Lelom Janashvili. Na sastanku se razgovaralo o važnosti koordiniranog rada između nadzornih agencija za zaštitu ličnih podataka.