Proljetna konferencija evropskih povjerenika za zaštitu podataka 2011.

Predstavnica Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH sudjelovala na Proljetnoj konferenciji evropskih povjerenika za zaštitu podataka. Konferencija je održana u Briselu 05. aprila 2011.

Evropski kontrolor za zaštitu podataka (EPZP) i predsjednik Radne grupe za zaštitu podataka član 29. bili su domaćini ovogodišnje Proljetne konferencije evropskih povjerenika za zaštitu podataka u Briselu, uključujući i organe za zaštitu podataka iz EU i država koje nisu članice EU, kao i različitih organa na nivou EU.

Glavna tema Konferencije bila je tekući pregled zakonskih okvira zaštite podataka. Na Konferenciji je usvojena rezolucija u kojoj se naglašava potreba za sveobuhvatnim okvirom zaštite podataka, što uključuje i sektor provođenja zakona.
Konferencija podsjeća na izazove, zahvaljujući globalizaciji i prekograničnom protoku ličnih podataka, ogromnom razvoju tehnologije, naročito Interneta, kao i na razvoj sektora policije i pravosuđa. Trud koji se ulaže u modernizaciju i jačanje različitih zakonskih okvira, ne samo u EU, već i u Vijeću Europe i Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj, trebalo bi razvijati zajedničkim snagama.

U svojoj rezoluciji evropski povjerenici za zaštitu podataka smatraju da svi ti razvoji predstavljaju ogromnu priliku za stvarni napredak u okviru zaštite podataka, nudeći pri tom djelotvornu zaštitu za svakog pojedinca pod bilo kojim okolnostima, ne samo sada nego i u daljoj budućnosti.