Evropski Dan zaštite podataka 28.1.2019.



Sarajevo, 28.01.2019.

Obilježavanje evropskog Dana zaštite podataka 28. januara

Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini, prema ustaljenoj praksi već desetu godinu zaredom, obilježava evropski Dan zaštite podataka. Tim povodom održana je Press konferencija u ponedjeljak 28. januara 2019. u 11:00 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH na kojoj su pozvani mediji upoznati sa najznačajnijim aspektima rada Agencije u protekloj godini i planovima za naredni period.

U svrhu podizanja svijesti javnosti o pravu na zaštitu ličnih podataka i privatnosti, Vijeće Evrope je, uz potporu Evropske komisije, 2006. godine proglasilo 28. januar evropskim Danom zaštite podataka, koji se u svijetu još naziva i Dan privatnosti. Ovog dana se ujedno obilježava i godišnjica Konvencije 108 za zaštitu lica u pogledu automatske obrade ličnih podataka, koja je otvorena za potpisivanje svim zemljama 28. januara 1981. Konvencija je trenutno na snazi u 47 zemalja članica Vijeća Evrope, te u još nekim zemljama koje nisu članice, kao što je Uruguay, Mauritius, Senegal, Tunisia, Cabo Verde i Mexico, odnosno ukupno u 53 zemlje, a pozvane su da pristupe Argentina, Burkina Faso i Morocco. Bosna i Hercegovina potpisala je 2004, a ratificirala 2006, Konvenciju 108 i Dodatni protokol uz Konvenciju u vezi sa nadzornim organima i međunarodnom razmjenom podataka. Konvencija je od ključnog značaja za osiguravanje prava na privatnost i zaštitu ličnih podataka svakog fizičkog lica i nakon 38 godina ona je jedini pravno obavezujući međunarodni instrument zaštite ličnih podataka. Bitno je naglasiti da je nedavno, tačnije 10. oktobra prošle godine, otvoren za potpisivanje i drugi Protokol koji izmjenjuje i dopunjuje Konvenciju, što je produkt dugogodišnjeg rada na modernizaciji Konvencije.

Pitanja zaštite podataka i privatnosti sve su prisutnija u svakodnevnom životu svih građana te je nužno da se građani upoznaju sa pravima u vezi sa obradom njihovih podataka, odnosno u koje svrhe se njihovi lični podaci prikupljaju i obrađuju, kao i koji rizici su vezani uz neovlašteno prikupljanje i obradu njihovih ličnih podataka. Stoga je oprez i odgovornost građana pri dostavljanju i otkrivanju vlastitih podataka, kao i podataka o drugima, bitan element za osiguravanje poštivanja privatnosti. Svrha obilježavanja evropskog Dana zaštite podataka upravo je podizanje svijesti javnosti o pravu na zaštitu ličnih podataka i privatnosti.

Tehnološki napredak, posebno u informatičkom i digitalnom svijetu praćen novim načinima obrade ličnih podataka, potencirao je i reforme zaštite podataka u Evropskoj uniji, što je rezultiralo stupanjem na snagu i primjenom u EU Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), te Direktive 2016/680 koja se odnosi na obradu ličnih podataka u svrhe sprječavanja, istrage, otkrivanja ili progona kaznenih djela ili izvršavanja kaznenih sankcija. Samom Uredbom ojačana su prava nosilaca podataka i obaveze onih koji obrađuju lične podatke. Pošto je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Bosna i Hercegovina preuzela obavezu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnom stečevinom Evropske unije, Agencija je pokrenula aktivnosti vezane za usaglašavanje Zakona o zaštiti ličnih podataka sa najnovijim standardima zaštite podataka koji su na snazi u Evropskoj uniji. Uspostavljena je Interresorna radna grupa za izradu nacrta Zakona o zaštiti ličnih podataka, koji je po okončanim aktivnostima dostavljen Ministarstvu civilnih poslova na dalje postupanje.

U sklopu obilježavanja Dana zaštite podataka u Bosni i Hercegovini Agencija je i u 2019. godini nastavila realizaciju Projekta „Ne ostavljajte svoje tragove na Internetu“. Cilj Projekta je da se djeca upoznaju sa načinom ostvarivanja i zaštitom njihovih prava i interesa na Internetu, jačanje nivoa svijesti o važnosti zaštite ličnih podataka i privatnosti u digitalnom svijetu, te doprinos većoj sigurnosti djece na Internetu. Ciljna grupa Projekta su učenici osnovnih škola i, posredno, njihovi nastavnici i roditelji. Za razliku od ostalih evropskih zemalja, u BiH se ovom pitanju posvećuje mnogo manje pažnje, pa je zbog toga jačanje svijesti mladih i djece o važnosti zaštite ličnih podataka i privatnosti u digitalnom svijetu, sa posebnim osvrtom na odgovornost korisnika društvenih mreža, kroz ovaj Projekat, izuzetno značajno.

Projekat se realizira od početka 2017. godine putem predavanja od strane službenice Agencije, a upotpunjen je primjerima i iskustvima iz prakse, konkretnim savjetima za roditelje o mogućnostima uspostave kontrole i nadzora nad upotrebom Interneta od strane djece, te upozorenjima o opasnostima Interneta, kao i demonstraciji mjera predostrožnosti koje se mogu jednostavno primijeniti. Do sada je Projekat realiziran u 30 osnovnih škola u 22 grada u Bosni i Hercegovini, a predavanje je slušalo više od 2.000 učenika.

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Dana zaštite podataka, vezano uz pomenuti Projekat, Agencija je izradila edukativni plakat „Kućni red na Internetu“, koji putem ilustracije na zabavan način usmjerava djecu na sigurnije korištenje digitalnih uređaja i Interneta. Agencija je željela i na ovaj način doprinijeti širenju svijesti mladih o zaštiti ličnih podataka i privatnosti, da bi djeca što bolje razumjela koja su njihova prava i odgovornosti.