TAIEX obuka državnih službenika o zaštiti ličnih podataka u medicinskom sektoru

U saradnji sa TAIEX programom Europske komisije, Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini organizirala je Obuku državnih službenika o zaštiti ličnih podataka u medicinskom sektoru 23. i 24. aprila u hotelu „Hollywood“ na Ilidži.
Cilj ove obuke je posvećivanje veće pažnje zaštiti ličnih podataka u medicinskom sektoru i u našoj zemlji. Edukacija o zaštiti ove posebne kategorije ličnih podataka obuhvatiće iskustva iz prakse i načine primjene instrumenata zaštite medicinskih podataka Slovenije, Portugala, Njemačke, Irske i Malte. Nakon obuke planiramo izvršiti analizu konkretnih prijedloga i preporuka za zaštitu ličnih podataka u medicinskom sektoru u Bosni i Hercegovini.
Učesnici ove obuke bili su državni službenici iz Federalnog Ministarstva zdravlja, Ministarstva za zdravlje i socijalnu zaštitu Republike Srpske, Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog Zavoda za javno zdravstvo, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Odjela za zdravstvo Distrikta Brčko, te državni službenici Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini.
Održane su prezentacije europskih povjerenika na različite teme o zaštiti ličnih podataka u medicinskom sektoru. Prezentaciju o izazovima zaštite podataka u medicinskom sektoru, te o Irskom zakonu o zaštiti podataka i njihovoj praksi održao je gdin Billy Hawkes. Gđa Rosana Lemut Strle govorila je o zaštiti medicinskih podataka u Sloveniji, a gdin Bernhard Bannasch o aspektima medicinske tajnosti u Njemačkoj. Različite perspektive tijekom obrade medicinskih podataka, gledišta kontrolora i tijela za zaštitu ličnih podataka predstavila je gđa Ana Isabel Martins iz Portugala. Drugi dan obuke imao je fokus na sigurnosnim mjerama zaštite medicinskih podataka. Gdin Ian Deguara sa Malte održao je prezentaciju na temu Usvajanje ispravnih mjera zaštite da bi se osiguralo pacijentovo pravo na privatnost. Obuka je zaključena pregledom istraživačkih studija o zdravlju i uslovima za obradu od strane gđe Ane Isabel Martins.
Obuka je bila korisna i uspješna, a zajednički provedeno vrijeme iskorišteno je i za uspostavljanje međusobnih kontakata i bilateralne saradnje sa predstavnicima europskih povjerenika za zaštitu ličnih podataka.