18. Sastanak tijela za zaštitu podataka Centralne i Istočne Evrope Sarajevo, 11.-12. maj 2016.

Sarajevo, 17.05.2016.


Bosna i Hercegovina bila je domaćin 18. Sastanka tijela za zaštitu podataka zemalja Centralne i Istočne Evrope (Central and Eastern European Data Protection Authorities) CEEDPA, koja se održala 11. i 12. maja 2016. u Sarajevu, u organizaciji Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini. U cilju obostrane saradnje, dijeljenja jedinstvenih iskustava i prakse, te razvijanja ujedinjenih pristupa tijela za zaštitu podataka u zaštiti ličnih podataka, ovogodišnji sastanak bilo je mjesto gdje su se susreli iskustvo i znanje. Na Sastanku je sudjelovalo 52 učesnika iz 16 zemalja članica CEEDPA-e i Vijeća Evrope.

Konferencijom je predsjedavao g. Ante Boras, zamjenik direktora Agencije. U uvodnom dijelu g. Petar Kovačević, direktor Agencije, obratio se svim prisutnima i održao kratki govor o aktivnostima Agencije. Evropski supervizor za zaštitu podataka, g. Giovanni Buttarelli, poželio je učesnicima uspješnu saradnju putem video obraćanja. 

Sastanak je obuhvatio četiri panela u sklopu kojih je održano 17 prezentacija. Prvi panel odnosio se na video nadzor u javnom i privatnom sektoru. U Drugom panelu, predavači su govorili na temu obrade podataka u oblasti zapošljavanja i različitih vrste kontrole zaposlenih. Treći panel obuhvatio je tri tematske oblasti koje se odnose na obradu osjetljivih ličnih podataka od strane zdravstvenih  institucija, zaštitu prava nosilaca ličnih podataka, te zaštitu ličnih podataka u javnom sektoru. Konačno, Četvrti panel odnosio se na sakupljanje i obradu biometrijskih podataka, te prekogranični aspekt prenosa podataka i mjere zaštite kod obrade ličnih podataka u različitim zemljama. 

Na zahtjev armenske Agencije za zaštitu ličnih podataka upućen Sekretarijatu CEEDPA-e, sa sjedištem u GIODO-u, od strane zemalja članica CEEDPA-e, usvojena je Deklaracija o novom članu -  Armeniji, te time postala 20. članica Grupe tijela za zaštitu podataka Centralne i Istočne Europe - CEEDPA. 

Predstavnici Gruzije, na zadovoljstvo svih zemalja učesnika Sastanka, najavili su Gruziju za domaćina sljedećeg 19. CEEDPA  Sastanka.