Obilježavanje evropskog Dana zaštite podataka 28. januara




Evropske zemlje 28. januara obilježavaju Dan zaštite podataka, koji je izvan Evrope poznat i kao Dan privatnosti. Ovaj datum predstavlja i godišnjicu Konvencije (ETS 108) za zaštitu pojedinaca s obzirom na automatsku obradu ličnih podataka Vijeća Evrope. Konvencija je otvorena za potpisivanje svim zemljama od 28. januara 1981, a do danas je stupila na snagu u 47 zemalja članica Vijeća Evrope. Osim članica Vijeća Evrope Konvenciji su takođe pristupili Urugvaj, Mauricius, Senegal, Maroko i Tunis.

Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini sedmu godinu zaredom obilježila je evropski Dan zaštite podataka u cilju podizanja svijesti javnosti o pravu na zaštitu ličnih podataka i privatnosti, kao jedne od osnovnih vrijednosti svakog demokratskog društva i bitan aspekt ljudskih prava. Agencija je tim povodom organizovala i realizovala nekoliko aktivnosti.

Press konferencija 28. januara 2016. organizovana je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za medije. Direktor Agencije, Zamjenik direktora i Pomoćnica direktora u Sektoru za inspekcijski nadzor, prigovore i Glavni registar predstavili su na Press konferenciji najznačajnije aspekte rada Agencije u protekloj godini, upoznali prisutne sa planovima za naredni period, te odgovarali na pitanja novinara.
Agencija je, takođe, pozvala sve zainteresovane građane sa pitanjima u vezi zaštite njihovih ličnih podataka i privatnosti na Dan otvorenih vrata, 28. januara u prostorijama Agencije, te i na ovaj način dala priliku građanima da prošire svijest o zaštiti ličnih podataka i da razumiju koja su njihova prava i odgovornosti. 

Realizovana je i aktivnost koja se odnosi na edukaciju studenata o zaštiti ličnih podataka u BiH na javnom pravnom fakultetu u Mostaru u povodu ovog dana. Stručna savjetnica za inspekcijski nadzor održala je predavanje studentima Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru 28. januara. Zbog studentskih obaveza u vezi ispitnih rokova, dogovoreno je da se predavanja službenika Agencije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banja Luci i Pravnom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić održe u kasnijim terminima. 

Uzimajući u obzir zajedničke nadležnosti u vezi ostvarivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, a u povodu obilježavanja ovog dana, Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH posjetila je Agenciju 28. januara. Rukovodstvo Agencije upoznalo je Komisiju sa aktivnostima, planovima i kapacitetima Agencije.