Obilježavanje evropskog Dana zaštite podataka



U svrhu podizanja svijesti građana o pravu na zaštitu ličnih podataka Vijeće Evrope je, uz potporu Evropske Komisije, 2006. godine proglasilo 28. januar evropskim Danom zaštite podataka, koji je izvan Evrope poznat i kao Dan privatnosti. Evropski Dan zaštite podataka ujedno obilježava i godišnjicu Konvencije za zaštitu lica sa obzirom na automatsku obradu ličnih podataka (ETS 108) Vijeća Evrope, koja je otvorena za potpisivanje 28. januara 1981. i koja je više od 30 godina kamen temeljac za zaštitu podataka u Evropi i šire. Konvencija 108, koja je jedini pravno obavezujući međunarodni instrument zaštite ličnih podataka, u fazi je modernizacije kako bi se prilagodila novim izazovima tehnološkog napretka i globalizacije, pa se i ovogodišnje deveto obilježavanje evropskog Dana zaštite podataka u Evropskoj Uniji odvijalo u atmosferi ubrzanog rada na reformi zakonodavstva i regulativa o zaštiti ličnih podataka.

Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini organizirala je povodom šestog obilježavanja evropskog Dana zaštite podataka Press konferenciju, koja je održana 28. januara 2015. u 11 sati u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Direktor Agencije g. Petar Kovačević i gđa Samira Čampara, Pomoćnica direktora Sektora za inspekcijski nadzor, prigovore i Glavni registar predstavili su na Press konferenciji najznačajnije aspekte rada Agencije na zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini u protekloj 2014. godini i odgovarali na pitanja novinara.

Povodom obilježavanja evropskog Dana zaštite podataka 28. januara rukovodstvo i službenici Agencije gostovali su u emisijama različitih medija sa područja cijele Bosne i Hercegovine (BHRT, RTV Republike Srpske, TVN1, Face TV, RTV Unsko-Sanskog kantona, RTV Zenica, Radio BH1, Radio Herceg Bosne).